Etusivu Mallisto

VUOSIEN HAAVE VALMISTUI

Vuosien 2004-2005 suur-urakka on valmis ja Puulaveden rannalle Vanhaanmäkeen, Mikkelin läheisyyteen kohosi vuosien haave, oma savusauna. Itse sauna olisi syntynyt reippaalla urakoinnilla jopa parissa viikossa, mutta saunan ympäristön rakentaminen, mm. kivet ja nurmikko, veivät aikaa hieman enemmän.

Holvisaunojen Jari Ruusunen antoi merkitykselliset esittelylöylyt omassa holvisaunassaan ja antoi samalla unelmalle toteutuksen siivet. Ensimmäisen kerran oman saunan kiuas sihahti holvikaarien suojassa syksyllä 2004 ja saunan eteen rakennettu pesu- ja oleskelutila sai viimeisen silauksensa kesällä 2005.

Saunan lämmittäminen on jo rituaali sinänsä, ensin kuivia kuusihalkoja ja viimeinen pesällinen leppähalkoja lämmittävät saunan noin kolmessa tunnissa, tällöin lämpömittari on kivunnut n. + 55 asteeseen. Kun saunan antaa siintyä n. kuusi tuntia lämmityksen jälkeen, saa nauttia todella hyvistä löylyistä. Osana valmisteluihin kuuluvat myös häkälöylyjen heitto sekä siivous ja laudekalusteiden paikalleen laittaminen - tuoretta koivuvastaa unohtamatta!

Suhteellisen pitkältä tuntuva lämmitys- ja muu valmisteluaika palkitsee kylpijän uskomattomalla löylyjen kestävyydellä. Kesäillan auringonlaskussa otettuja löylyjä seuraavat autereisen aamun pehmeät löylyt ja päivän taas painuttua mailleen saunassa saa vieläkin hien pintaan. Ennätyksellisesti on kylvetty jopa niin, että lämmittämisen ja kylpemisen välillä on ehditty nukkua kahdetkin yöunet.

Tänä vuonna ajanjaksolla vappu - lokakuun loppu sauna on lämminnyt kaikkiaan n. 40 kertaa ja löylyistä on käynyt nauttimassa liki 60 saunojaa - nuorimmat pari vuotiaita uuden sukupolven riemullisia edustajia ja vanhin peräti 87-vuotias iki-ihana Tyyne-mummo. Suurin samalle illalle kutsuttu saunaporukka koostui 25:stä isännän työkaverista, jotka tulivat juhlistamaan eläkeneuvoksen titteliä.

Suurinta ihastusta saunojien keskuudessa on herättänyt löylyjen
leppeys ja pehmeys, runsas happi sekä hiljainen, lähes mystinen tunnelma sekä tietysti upea saunarakennus ja kaunis ympäristö. Lopuksi vielä kerrottakoon, että joutuipa yksi vieraista - Juha Rantakaulio Tuohikotista, antamaan periksi 10 löylyjen jälkeen ja tunnustamaan, että saunomalla eivät tästä saunasta löylyt lopu!

Joulunalusterveisin,
Maija ja Antero Moilanen
Mikkelistä

14.12.2005

holvisaunat