Etusivu Mallisto

PALKITTU IKAALISTEN SAUNAFESTIVAALEILLA

SAUNAMESTARI 2010

Ikaalisten saunafestivaaleilla valitaan joka vuosi vuoden
saunamestari. Nimeämisen suorittaa Saunaseura löylynlyöjät ry.Heinäkuussa 2010 saunamestarin arvonimi myönnettiin
Holvisaunat Oy:n toimitusjohtajalle Jari Ruususelle.
Perusteina oli mm. toiminta suomalaisen saunakulttuurin edistämiseksi.

SAVUSAUNAKILPAILUN VOITTO 2003

Euralaisen Teuvo Askosen uunisauna valittiin Ikaalisisten Saunafestivaaleilla vuoden 2003 parhaaaksi savusaunaksi. Kilpailuun osallistui kaikkiaan 11 saunaa. Vuosittain järjestettävään vuoden savusaunakilpailuun voivat ilmoittautua kaikki savusaunan omistajat.

Kilpailussa on kaksi sarjaa, yksityis- ja yrityssaunat. Kilpailuun ilmoitetut saunat testataan sopimuksen mukaan seitsemän koulutetun testaajan voimin. Testiryhmä koostuu Kansainvälisen Saunaklubin ja Ikaalisten Löylynlyöjien jäsenistä.

JO ON LÖYLYT
Teksti: Jarkko Junnila

Koelöylyt euralaisen Teuvo Askosen savusaunassa Pyhäjärven rannalla Euran Mannilassa todisti, että toimii! Rinteeseen rakennetun Uunisaunan löylyt olivat sellaiset, että muutkin koesaunojat kuin allekirjoittanut olivat ällikällä lyötyjä!

Euralainen kuljetusalan yrittäjä ja vannoutunut palomies Teuvo Askonen myöntää, että hän itsekin oli melkoisen yllättynyt saatuaan Holvisaunat Oy:n valmistaman savusaunan pystyyn ja päästyään ensimmäisen kerran löylyihin: -En olisi uskonut, että sauna toimii jopa ilman sisäseinien panelointia, muistelee Teuvo Askonen. -Yllätyin melkoisesti, löylyt olivat pehmeydessään vailla vertaa.

Palomiehenä Teuvo Askonen on ollut sammuttamassa yhtä jos toistakin savusaunaa. Painoiko saunan palamattomuus vaakakupissa paljonkin saunatyypin valinnassa? -Painoihan sekin jonkin verran, myöntää Teuvo Askonen. -Parasta tässä saunassa on kuitenkin löyly!

Moisen keskustelun jälkeen allekirjoittaneen oli suoranainen pakko päästä testaamaan Teuvo Askosen savusaunaa. Ei siis muuta kuin vaatteet pois ja löylyyn! "Kerrankin olen itseäni paremmassa seurassa saunassa", jouduin toteamaan lauteille noustessani. Samaan aikaan Holvisaunat Oy:n savusaunaa oli nimittäin testaamassa Kansainvälisen savusaunaklubin seitsenhenkinen koeryhmä presidenttinsä johdolla. Edelleen lauteilla oli Meidän Mökki -lehden toimittaja Pekka Palomäki, yhden jos toisenkin saunan testannut tuttu mies jo vuosien takaa.

Täytyy myöntää, ettei Teuvo Askonen ollut liioitellut tippaakaan
saunansa löylyjä kehuessaan. Tästä me koesaunojat olimme
sataprosenttisen yksimielisiä. Löyly oli todellakin pehmeydessään vailla vertaa. Koska saunan ilmanvaihtokin toimi hyvin, lauteilla pystyi loikoilemaan vaikka kuinka kauan. Ei ollut kiire minnekään, saimme rauhassa kuunnella kiukaan ääntä ja tuntea kostean lämmön nousevan rauhallisesti ylös kiukaasta, tuntea leppeän savunhajun nenässä. Tunne oli sanoin kuvaamaton !
Marsalkka Mannerheimiä mukaellen teki mieli sanoa:
-Veljet, monessa saunassa minä olen kylpenyt, mutta tämän veroisessa en koskaan ennen !

Kun Kansainvälinen savusaunaklubi myöhemmin myönsi Holvisaunat Oy:lle/Jari Ruususelle saunainnovaattorin arvonimen, klubi perusteli päätöstään mm. sillä, että yritys on ratkaissut nykyaikaisella tavalla vanhimman tunnetun saunatyypin eli maasaunan rakentamisen. Lisäksi klubin testiryhmä ylisti sitä, ettei saunan kattoon muodostunut laisinkaan kondessivesipisaroita.

Tärkeitä asioita toki kaikki, mutta oleellisin asia on kuitenkin diplomista löytyvä seuraava lause:
"Saunominen oli miellyttävä elämys"

Taidatkos sen paremmin sanoa. Suoranainen elämys ne löylyt todellakin olivat !


holvisaunat
- pihasaunat - ulkosaunat - savusaunat - puulämmitteiset saunat - saunat -