Referenssit

Alla asiakkaiden toteutuksia ja kokemuksia holvisaunoistaan.

Julkisivu lehtikuusesta

Moi !
Tuossa muutama kuva uudesta savusaunasta jonka tein asiakkaalle. Kuvia voi käyttää vapaasti. Hyvä tuote teillä. Tähän kohteeseen tein julkisivun lehtikuusesta asiakkaan toiveesta.
Hyvää alkavaa kesää !

Teijo Parkkinen, 29.4.2020

savusauna
Kuva: Teijo Parkkinen
Sauna on erinomainen…

…se pitää sanoa. Se on nyt lämmennyt kymmenisen kertaa. Rakennusprojekti oli kyllä kova, mutta siellä se on. Ystävämme, jolla on oma savusauna, antoivat myös hyvän palautteen.

Hyvää syksyn alkua

Jarkko Kankare, Lohja 20.8.2019

Kuva: Jarkko Kankare

Sauna lähellä rantaa

Hei,

tapasimme Porin Asuntomessuilla muutama viikko sitten ja lupasin lähettää kuvia savusaunastamme, joka on teidän toimituksenne. Rakentamisesta on kuitenkin kulunut aikaa jo muutamia vuosia. Kovasti olemme olleet saunaan tyytyväisiä. Sauna on rakennettu niin lähelle rantaa kuin vain voi. Päämökki on ylempänä rinteessä.

Jarille terveisiä tyytyväiseltä asiakkaalta!

Harri, Siuntiosta (heinäkuu 2018)

Kuva: Harri, Siuntio
Kiukaana Aitokiuas

Hei,

No niin! Holvisaunamme on testattu! Pitkän suunnittelun ja harkinnan jälkeen pääsimme nauttimaan jouluaattona mainioista löylyistä ja sauna lämpeni uudestaan heti joulupäivänä! Palaute oli kaikilta saunojilta yksimielisen tyytyväinen ja ylistävä! Meidän perheen naisetkin olivat sitä mieltä että tämä on meidän mökkirannan paras sauna! Puhumme kokemuksesta sillä meillä on siellä jo kolme saunaa; jatkuvalämmitteinen rantasauna, perinteinen savusauna ja nyt tämä holvisauna. Itse olin sitä mieltä että savusaunan voittanutta ei olekaan, mutta silloin en vielä ollut käynytkään holvisaunassa!

Kiukaana meillä on Aitokiuas-68 joka on tosiaankin maineensa veroinen, lämpenee kohtuullisella puumäärällä ja vielä seuraavana päivänäkin kiuaskivet olivat 260 asteisia!
Kiitokset hyvästä palvelusta, neuvonnasta ja mainiosta keksinnöstä!

terv. Anni-Maria ja Jussi Pahkajärvi

29.12.2017

Kuva: Jussi Pahkajärvi
Maasaunassa pystyy istumaan tuntikausia

Moikka!

Pahoittelut, lupasin lähettää sulle niitä kuvia sitten, kun sauna valmistuu. Nyt on muutama kuukaus jäljessä nämä, mutta tässä tulee. 😀

18.8. otettiin neitsytlöylyt ja kyllä oli mieletön fiilis pitkän rakennusprojektin päätteeks istahtaa löylyihin! Sauna on lämmitetty sen jälkeen joka ainoa ilta, poislukien ne, kun emme ole olleet kotona ja kerta toisensa jälkeen yllättyy, kuinka hyvät löylyt onkaan!
Kavereiden kanssa on tullut jo sanonta, että maasaunassa pystyy istumaan tuntikausia. 😀

Erittäin iso kiitos teidän koko poppoolle ensinnäkin loistavasta tuotteesta ja erinomaisesta neuvonnasta rakennustyön aikana. Joka kerta kun oli apua vailla, tai mietitytti joku asia, teiltä sai asiantuntevan vastauksen. Olemme kaikin puolin enemmän kuin tyytyväisiä Holvisaunaan!

Terveisin
Mikko ja Eveliina

8.12.2017

Kuva: Mikko Ruuska
Hyviä joululöylyjä

Moi,

Ollaan nyt pari kuukautta päästy saunomaan uuteen saunaan. Siitä tuli tosi ihana, joka kerta saunaan mennessä tuntuu siltä kun menisi minilomalle 🙂

Mie halusin saunasta mahdollisimman vanhanaikaisen, siksi lauteet tehtiinkin ladon lattialankuista ja ulkopuolen etuseinät purkutiilestä. Harmaat laudat on naapurin ladon seinästä. Saunassa on takaseinällä luonnonkiviä jotka keräsin omasta pihasta.

Ripaus nykypäivää lisättiin, eli ledvalot ja pukuhuoneeseen laitettiin uusista tuppeensahatuista seinät.

Saunaa oli kiva rakentaa sisältä, ja näin ensikertalaisiltakin se onnistui. Meillä oli työnjako että miehet tekee ulkona muuraushommat ja mie tasoitan, rappaan, laatoitan ja sisustan sisällä. Ekaa kertaa tein ja oikein tyytyväinen olen lopputulokseen. 🙂

Löylyt on kyllä aivan käsittämättömät, joka kerta saunoessa istutaan hetki hiljaa lauteilla idioottimaisesti hymyillen. Sitten jompikumpi rikkoo hiljaisuuden sanomalla
-Hitto meillä on hyvä sauna!!!

Ja onhan se.

Kiitokset saunantoimittajille ja oikein hyviä joululöylyjä! 🙂

-Hinkkaset Koitsanlahdesta

17.12.2017

Kuva: Terhi Hinkkanen
Lämpenee pienellä puumäärällä

Nyt meillä on reilun kuukauden kokemus savuhiisi holvisaunasta. Sauna lämpiää suhteellisen vähällä puumäärällä ja löylyt ovat tosi pehmeät ja hyvät. Emäntä ei aluksi ollut kovin innoissaan ko.projektista, mutta nyt tykkää tosi paljon. Vieraat mitkä on päässeet koemaistamaan saunaa, ovat olleet haltioissaan. Saunottu on miltein joka päivä, ja naatittu. Palvelu oli Ruususilla erinomainen, tarvittaessa sai neuvoja. Voimme suositella holvisaunaa, jos rakastaa pehmeitä, kosteita ja nautinnollisia saunahetkiä.

Helena ja Sakari Kankkunen, Haluna

28.9.2017

Perheen suosituin paikka

Sauna on kyllä ylittänyt kaikki odotukseni. Yleensä normi saunassa, en jaksa kauan aikaa istua kun tuntuu että happi loppuu. Holvisaunassa ei ole sitä ongelmaa, siellä aika unohtuu ja mieli lepää. Löylyt on juuri sopivan kosteat ja pehmeät ja siltikin hiki virtaa. Tunnelma on kuin vähän Turkkilaisessa saunassa, tosin lämpimämmät löylyt on.
Saunan jälkeen on kiva istua iltaa takkatuvassa, sielläkin on ihan oma tunnelmansa. Se onkin meidän perheen suosituin paikka ja siellä myös vieraat viihtyvät ja yöpyvät. Voin sanoa että parasta luksusta arjessa.

Meidän abiturientti meinasi että muuttaa keväällä kirjoitusten aikaan asumaan sinne, siellä saunoo ja lukee takkatuvassa, voisiko mielyttävämpää ympäristöä ja rauhaa ollakkaan. 🙂

Terveisin
Mari Kangastie, Muhos

2.12.2015

Kuva: Mari Kangastie
Kiitokset kiukaasta

Hei!

Hankin Hiisi-kiukaan savusaunaani Enontekiölle kuluvana keväällä.
Kelosta tehdyn turvekattoisen savusaunan lopputarkastus oli elokuun lopulla, jolloin pääsin saunaa lämmittämään. Ja kyllä sitä lämmitinkin! Hiisi-kiuas on juuri sopivankokoinen saunaani, joka on kooltaan noin 18 kuutiota.
Lämmitin saunan kiuasta vajaalla kantotelineellisellä kelolosoja vajaat kaksi tuntia, jonka jälkeen annoin siintyä noin 1 1/2 tuntia. Lämpö todella saapuu pehmeästi pikkuhiljaa ja avaa ihon huokoset niin, että kohta olet aivan märkä.
Kun lämmitysaika on lyhyt, eikä kiuas syö paljoa puita, tulee savusaunaa lämmitettyä usein. Päädyin kompaktiin Hiisi-kiukaaseen myös siksi, että pystyin kuljettamaan sen autollani valmistajalta Enontekiölle, kun se on osina ja sopivan painoinen. Eikä sen kokoaminen vaadi erityistaitoja. Ja kyllä väärtinikin ovat saunassa viihtyneet. Olen erittäin tyytyväinen hankintaani. Kiitos!

Savusaunasta nauttiva

Ilkka Vaura 28.9.2015
Kaarinalainen Enontekiön mökkiläinen vuoden ympäri

Pehmeät löylyt laskeutuvat hitaasti saunojien ylle

Hei,
pysyimme aikataulussa ja itsenäisyyspäivänä saunoimme ensimmäisen kerran. Hyvin kaikki toimi ja pehmeät löylyt laskeutuivat hitaasti saunojien ylle… Olemme erittäin tyytyväisiä, myös nuorisolta tuli kiitosta! Voitte lisätä meidät sitten referenssilistaanne! Tosin ulkotyöt jäävät keväälle. Hyvästä yhteistyöstä kiittäen ja rauhallista Joulun aikaa toivottaen,

Liisa, Längelmäki

8.12.2014

Lopputulos sangen mukava

Hei,

tämän näköistä saimme aikaan tänne Pohjois-Savoon Rautalammille. Matka oli pitkä ja hieman kuoppainen, mutta lopputulos sangen mukava. Kiitos teillekin kärsivällisyydestä ja opastuksesta matkan varrella. Tänään sauna kutsuu mukavan leppoisiin löylyihin ja altaan poreisiin. Kiitos ja mukavaa syksyä!

T: Hannu Vehviläinen

20.9.2014

Kuva: Hannu Vehviläinen
Hieno keksintö

On tää Jari niin hieno keksintö sulta tää savusauna. Just neljä 17 kesäistä teiniä saunotin, ja yks oli käynyt jossain epämiellyttävässä savusaunassa. Mutta kyllä kaikki kehui näitä löylyjä. Just ite pääsin vasta, ku teinit sauno 2,5 tuntii. KIITOS JARI

Hannu Tikkanen, VIHTI
(tekstiviestipalaute 16.5.2014 klo 21.49)

Nautinnollisia löylyjä

Terve,

ohessa muutama kuva, lisää tulee,
kun saamme taakse rakennetun kellarin
ulkokivetykset tehtyä. Sauna on loistava,
löylyt todella nautinnolliset ja koko
etuosan ikkunoista näköala järvelle on ainutlaatuinen. Jos joku haluaa tulla katsomaan niin se onnistuu.

Terv. Antti Kossila

1.7.2014

Kuva: Antti Kossila
Hyvähän se on kuin mikä

Minulla on holvisauna ollut yli 10 vuotta, ja hyvin on palvellut, eilen viimeksi ja seuraavan kerran tunnin kuluttua. Hyvähän se on kuin mikä, muutama saunoja on illan päätteeksi sanonut; ”olen luullut että minulla on hyvä sauna, mutta ei läheskään näin hyvä”.

En ole himosaunoja, mutta maasaunassa viihdyn pisempiäkin aikoja, hiki irtoaa mukavasti.

Alpo Kukkonen,
Petäjävesi

26.9.2013

Sauna ylittää odotukset

Nyt saamme saunoa saunassa isolla S:llä. Kiitos erinomaisesta yheistyöstä haasteellisen projektin aikana. Parempaa palvelua saa Suomesta hakea mitä Holvisaunat yrityksenä toteutti. Itse sauna ylittää odotukset siitä mitä löylyiltä haluaa. Pehmeät, hapekkaat löylyt hyvässä seurassa – mitä voisi enempää toivoa? Jos joku epäilee kivimateriaalin toimivuuden saunarakenteena joutuu epäilemään vain siksi, ettei ole kokeillut!
Suosittelen kaikille ”elämänsä saunasta” haaveilevia tutustumaan tähän vaihtoehtoon. Epäilyt huitsin nevadaan ja eikun toimeksi. Kaikki Saunaseurat ympäri Suomen: Hankkikaa palamaton savusauna! Kaikki maatilamatkailuyrittäjät ja elämyksiä tarjoavat mökkivuokraajat erityisesti vesistöjen äärellä – Savusauna kehiin!

T. Tomi& perhe, Hyvinkään tyytyväisimmät saunojat

20.8.2013

Kuva: Tomi Kuittinen
Kiitos hyvästä konseptista

Hei! Sauna tuli valmiiksi marraskuun alussa ja nyt onkin ruuhkaa joka viikonloppuna kavereista ketkä haluavat tulla saunomaan. Kiitos hyvästä konseptista mukana muutama kuva sisältä, ulkohommat teen keväällä.

Yhteistyöterveisin,

Jesse Silván
Rakennus Silván Oy

www.rakennussilvan.fi

22.12.2012

Talkooväki haltioissaan

Olen lämmittänyt Savuholvin neljä kertaa ja löylyt ovat olleet
loistavat. Saunan avajaiset olivat viikko Juhannuksen jälkeen ja koko
talkooväki oli haltioissaan löylyistä. Aamullakin oli vielä sametin
pehmeää löylyä koko porukalle.

Terveisin Kari Hienola
Kärkölä 10.7.2010

Loistava hankinta

Kahdeksan kuukauden projetin ( paalutukset jne ) ja Kolmen kuukauden
saunomisen jälkeen, ei voi kuin todeta että loistava hankinta tuli tehtyä.
Jarin peloittelemasta uuden mallisen kiukaan sytytyksen ongelmista ei tietoakaan 🙂

Saunatonttu on viihtynyt ja sauna on lämmennyt vähintään kerran viikossa. Kuvia seuraa joskus.

Timo Järvenpää,
Rauma, 28.2.2010

Hienoja löylyjä

Oikein hienoja löylyjä on saatu jo 40 kertaa.
Minulta löytyy valokuvia, jos olet kiinnostunut.

Terv. Markku Pitkänen
Tohmajärvi 7.11.2009

Kuva: Markku Pitkänen
Saa saunojatkokeilemaan laulutaitojaan

Vuonna 2003 olin ensimmäisen kerran yhteydessä Holvisaunoihin ja savusauna-ajatus jäi silloin muhimaan. Sopivaa paikkaa ei 2000m2 tontilta tuntunut löytyvän. Syksyllä 2007 paikka löytyi ja harkot tilattiin. Rakentaminen alkoi keväällä 2008 viikonlopputöinä. Sateinen kesä ja savinen maa toi omat mausteensa rakentamiseen. Syyskesästä päästiin saunomaan ja siitä lähtien on saunojia riittänyt. Nyt kesällä 2009 alkaa ympäristötyöt olla valmiit. Uunisaunan kertalämmitysvaihtoehtolla lähes sama tunnelma kuin savusaunana, hyvä! Pehmeät, leppoiset löylyt ja mikä tunnelma sekä akustiikka, joka saa saunojat kokeilemaan laulutaitojaan!

Juhani Jääskeläinen,
Utajärvi 24.8.2009

Kuva: Juhani Jääskeläinen
Paras investointi itseeni

Tervehdys!

Liitteenä kuva Leppävirralle rakentamastani sauna-takkahuone -yhdistelmästä. Rakentaminen alkoi kesäkuussa 2004, ensilöylyt lokakuussa samana vuonna ja viimeistely kesällä 2006.
Paras investointi itseeni.

Terveisin
Juhani Suhonen, Leppävirta

Kuva: Juhani Suhonen
Löylyt parasta A-luokkaa

Viikonloppuna pääsin testaamaan saunan ensimmäistä kertaa. Oli aika huikee kokemus. Löylyt on kyllä parasta A-luokkaa. Löylyt sai kaikilta saunavierailta kehuja ja hämmästelyjä. Kunhan saan ensi kesänä pihan valmiiksi saunan ympäriltä, niin lähetän kuvia. Saunan sisäkuvia voin lähettää jo aiemmin.

Terveisin Antti Bragge,
Lumijoki 11.10.2006

Vuosien haave valmistui

Vuosien 2004-2005 suur-urakka on valmis ja Puulaveden rannalle Vanhaanmäkeen, Mikkelin läheisyyteen kohosi vuosien haave, oma savusauna. Itse sauna olisi syntynyt reippaalla urakoinnilla jopa parissa viikossa, mutta saunan ympäristön rakentaminen, mm. kivet ja nurmikko, veivät aikaa hieman enemmän.

Holvisaunojen Jari Ruusunen antoi merkitykselliset esittelylöylyt omassa holvisaunassaan ja antoi samalla unelmalle toteutuksen siivet. Ensimmäisen kerran oman saunan kiuas sihahti holvikaarien suojassa syksyllä 2004 ja saunan eteen rakennettu pesu- ja oleskelutila sai viimeisen silauksensa kesällä 2005.

Saunan lämmittäminen on jo rituaali sinänsä, ensin kuivia kuusihalkoja ja viimeinen pesällinen leppähalkoja lämmittävät saunan noin kolmessa tunnissa, tällöin lämpömittari on kivunnut n. + 55 asteeseen. Kun saunan antaa siintyä n. kuusi tuntia lämmityksen jälkeen, saa nauttia todella hyvistä löylyistä. Osana valmisteluihin kuuluvat myös häkälöylyjen heitto sekä siivous ja laudekalusteiden paikalleen laittaminen – tuoretta koivuvastaa unohtamatta!

Suhteellisen pitkältä tuntuva lämmitys- ja muu valmisteluaika palkitsee kylpijän uskomattomalla löylyjen kestävyydellä. Kesäillan auringonlaskussa otettuja löylyjä seuraavat autereisen aamun pehmeät löylyt ja päivän taas painuttua mailleen saunassa saa vieläkin hien pintaan. Ennätyksellisesti on kylvetty jopa niin, että lämmittämisen ja kylpemisen välillä on ehditty nukkua kahdetkin yöunet.

Tänä vuonna ajanjaksolla vappu – lokakuun loppu sauna on lämminnyt kaikkiaan n. 40 kertaa ja löylyistä on käynyt nauttimassa liki 60 saunojaa – nuorimmat pari vuotiaita uuden sukupolven riemullisia edustajia ja vanhin peräti 87-vuotias iki-ihana Tyyne-mummo. Suurin samalle illalle kutsuttu saunaporukka koostui 25:stä isännän työkaverista, jotka tulivat juhlistamaan eläkeneuvoksen titteliä.

Suurinta ihastusta saunojien keskuudessa on herättänyt löylyjen
leppeys ja pehmeys, runsas happi sekä hiljainen, lähes mystinen tunnelma sekä tietysti upea saunarakennus ja kaunis ympäristö. Lopuksi vielä kerrottakoon, että joutuipa yksi vieraista – Juha Rantakaulio Tuohikotista, antamaan periksi 10 löylyjen jälkeen ja tunnustamaan, että saunomalla eivät tästä saunasta löylyt lopu!

Joulunalusterveisin,
Maija ja Antero Moilanen
Mikkelistä 14.12.2005

Kuvat: Antero Moilanen
Suomalaisen saunan pelastaja

Uunisaunaan tutustuessani tiesin uutuussaunan raaka-aineeksi kiven samoin kuin Jari Ruususen holvituote yrityksen holvikellarissa – sementtivalu-harkoista koottuna.
Saunomistilaisuuden saatuani ennakko-odotukset olivat sentään hirsirakenteisen savusaunan omistajana varsin heiveröiset.

Ensimmäiseksi hämmästelin- ja kuinka ollakkaan – ihastelin mustaksi noettuneen holvin muotoisen tilan tuottamaa tunnelmaa, joka oli täysin uniikki, johon en löytänyt vertailupohjaa mistään aikaisemmista saunakokemuksista. Alkuperäinen suomalainen maasaunakin kun on jäänyt kokematta.

Varsinaiseksi suureksi miellyttäväksi yllätykseksi koin parituntiseksi venyneen saunomisen tuottaman nautintoarvon, varsinkin kuultuani, että vasta puolitoista tuntisen lämmityksen loppuvaiheissa on käytetty leppäpuita.

Saunainnovaattori Jari Ruususen selvitettyä kiukaan ja Uunisaunan rakenteellisten ratkaisujen merkitystä palamistehokkuuden, saunan ilmanvaihdon ja kosteuspitoisuuden vaikutusta siihen, mitä uunisaunoja voi aisteillaan vastaanottaa, ymmärsin aika suuren osan siitä mitä olin saanut kokea. Tajusin lopulta käytyjen keskustelujenkin pohjalta, että holvimuotoinen, huokoinen kivipinta on varsin olennainen osa siitä vuorovaikutuksesta, jonka saunoja lopulta kokee miellyttävänä – vaikka ei kykenisi ilmiötä täysin ymmärtämäänkään.

Jouduin lopulta hylkäämään myös opin – ns. kultaisen säännön vanhasta savusaunakiukaan rakennevaatimuksesta 75 cm: n palotilan vähimmäiskorkeudesta. Palotilaan erikseen johdettu riittävä korvausilma ilmeisen tehokkaasti korvaa ” puuttuvaa ” korkeutta. Palaminen näyttäisi olevan ns. oikeaoppista savusaunakiuasta tehokkaampaa.

Ihmettelin sitäkin , miksi ns. normaalipuusta rakennetut lauteet eivät tuntuneet kuumilta varsin tuikeasta saunomislämmöstä huolimatta. Imeekö ympäröivä kiviaines epämiellyttäväksi aistittavaa kuumuutta puumateriaaleista?

Kuulin myöhemmin kehuskeltavan Uunisaunan mainioita aamulöylyjä. Oma kokemukseni savusaunan aamulöylyistä oli lähinnä nimitystä ” tuhnulöylyjä ” vastaava. Sain tilaisuuden saunoa pakkasaamuna 18 tuntia edellisen päivän lämmityksestä. Kunnolla kihisevät, pehmeät ja puhtaat aamulöylyt nostattivat sekä hien että ihmetyksen pintaan.

Uunisauna on sillanrakentaja perinteisen suomalaisen saunan sekä nykyodotusten mukaisen käytännöllisyyden, mukavuuden ja taloudellisuuden välillä.
Uunisaunalla on rahkeita suomalaisen saunan pelastajaksi!

Raino Hellemaa, Rauma 14.3.2004

Oikea valinta

Maasavusauna on todella rakentamisen vaivan arvoinen.
Heti ensimmäisellä saunomiskerralla totesimmme tehneemme oikean valinnan.
Löylyt ovat miellyttävän pehmeät, mutta tarvittaessa kiukaasta löytyy ”ytyä” tulisiinkin löylyihin, eli jokaiselle saunojalle mieltymysten mukaan. Kiukaassa riitää tehoa niin, että himosaunojakin saa tarpeekseen.
Saunavierailta saamamme palaute on ollut pelkäästään myönteistä, vrt. ylläolevat kuvaukset.

Saunan rakennetekniikka on myös ollut yllätys saunavieraille jotka ovat olettaneet tulevansa kellariin josta tullaan pois mustempana kuin sinne mennessä. Edellämainitulla tarkoitan mm. lauteiden rakennetta, lauteet, kaiteet ja penkit eivät nokeennu lämmityksen aikana.

Toinen seikka josta niin vieraat, kuin itsekin olemme nauttineet on saunan tunnelma. Saunassa on hyvin rauhallista, hiljaista ja sopivan hämärää, mutta silti lasisesta ovesta voi ihailla ulkoista maisemaa (mm. jouluaattona katselimme myrskyä saunassa jossa ainoa ääni oli löylyn heittämistä johtuvaa).

Lämmitykseen olen normaalisti käyttänyt aikaa n. neljä tuntia on sitten
kesä tai talvi. Maasavusauna on meille ja meidän vierailemme paikka jossa rentoudumme pitkän aikaa nauttien unenomaisesta rauhasta ”kaukana kavalasta maailmasta”.

Lasse Väkevä, Muurla, 18.2.2004

Uunisauna on uusi sauna

Keskiviikkona 30.07.03 suuntasi jämerä porukka kohti Pyhämaata tutustumaan uunisaunan saloihin.
Turun puolesta hotellinomistaja Timo Kantola, Turku Residenssin Timo Ahola ja konsultti Jouko Nykänen sekä Satakunnasta toimitusjohtajat Heikki Jokela ja Erkki Julkunen saivat tilaisuuden ”koeponnistaa” saunamarkkinoiden uutuuden – Uunisaunan.
Kun odotusarvo kohtaa totuuden, on ihminen tyytyväinen. Jos totuus/kokemus ylittää odotusarvon, on ihminen nolo, hämillään, mietteliäs, hurmiossa, ekstaasissa, ei sanotuksi saa….

Uunisauna antoi saunakokemuksen, jonka kaltaista saunakokemusta ei voi olla kokenut ennen. Yllämainittu porukka on maistanut elämänpoluillaan vaikka minkälaisia saunoja: Hyviä ja huonoja. Kerta- ja jatkuvalämmitteisiä. Klapi- ja sähkölämmitteisiä, Talo-, rivitalo- ja mökkisaunoja. Savusaunoja, armeijan saunoja, vaatekaappi- ja telttasaunoja…

Uunisauna on uusi Sauna.
Alkuperäisen ”maasaunan” henki on herännyt vastaamaan tämän päivän saunakulttuurin odotuksia.
Uunisaunasta ei tule kiire lähteä ulos – päinvastoin; kokemus oli verraton, kun keskustelua riitti ja odotti ”sitä tukalaa oloa”, jolloin pitää lähteä lauteilta, ei sitä tullutkaan, vaan upea hengitysilma säilyi löylynheitosta huolimatta. Tulikin mieleen, että nythän voitaisiin taas pitää kunnon kokouksia (Kekkosen saunomiset) uunisaunan lauteilla ja tehdä hyviä päätöksiä kaikkien läsnäollessa.
Kokousolosuhteet ovat mitä viihtyisimmät – lämpöä ja ilmaa riittää.

Sitten tuli mieleen, kuinka hienoa olisi perheen parissa tai hyvien ystävien kanssa omassa pihapiirissä nauttia uunisaunan pehmeästä syleilystä vielä uudelleen seuraavana aamuna – ja kiuas kihahtaa kuin juuri lämmitetty…

terveisin mukanaolleiden puolesta

Jouko Nykänen, Littoinen 22.1.2004